Effectiever zoeken met Google
We werken er allemaal dagelijks mee: De Google-zoekmachine. Wereldwijd goed voor 2,3 miljoen zoekopdrachten per seconde! Wat veel mensen niet weten, is dat Google een aantal handige functies heeft ingebouwd die uw zoekopdrachten net even effectiever maken. We zetten een aantal nuttige Google-tips voor u op een rij.
1. Op Google kun je rekenen
Iets uit te rekenen? Dat kan direct in google door te zoeken naar “rekenmachine” krijgt u direct een rekenmachine voorgeschoteld. Overigens kunt u ook een som direct in Google invoeren voor het resultaat, zoals 5*5+10, dan opent de rekenmachine en ziet u direct het resultaat (35).
2. Valuta en maten converteren in Google
Aangezien ik veel software, boeken en andere spullen in het buitenland koop, ben ik vaak vreemde valuta aan het converteren naar euro’s. Je kunt natuurlijk een website bezoeken, de bedragen invullen, valuta kiezen en dan omrekenen maar het kan sneller door in google meteen de valuta en bedragen in te vullen zoals “100 dollar in euro” Dit werkt ook met maten door bijvoorbeeld “2m in feet” in te tikken
3. So Google are you OK are you OK Google?
Google werkt al een tijd ook op basis van stem-opdrachten, handig bij mobiel gebruik. Om dit te activeren zegt u ‘OK Google’ en vervolgens waar u naar wilt zoeken.
4. Actuele scores van uw team
Als webdesigner in Amsterdam, toon ik natuurlijk de uitslagen van Ajax maar op dit moment denk ik dat ik de websitebezoekers uit Rotterdam daar meer plezier mee doe helaas. Ajax-supporters willen deze tip misschien op een later moment eens testen, in dat geval type je de naam van je club in met ‘score’ erachter. U krijgt dan ook het scoreverloop te zien van live-wedstrijden.
5. Zonsopgang en zonsondergang in uw plaats
Voor wie wilt weten hoe laat de zon op of ondergaat vandaag, kan dat gewoon zo intikken in Google: “zonsondergang Amsterdam”
6. Google kan dat definiëren.
Een definitie zoeken op Google is vrij eenvoudig maar je krijgt wel meteen een hele lijst waarbij je soms niet goed weet wat je voorgeschoteld gaat krijgen. Door ‘definieer’ i.c.m. het zoekwoord te gebruiken, krijgt u meteen een definitie te zien (vaak van wikipedia).
7. Specifieke zinnen/woordengroep zoeken.
Aan zoekresultaten vaak geen gebrek, door het gebruik van aanhalingstekens kunt u zoeken naar zinnen en woordgroepen die in precies die volgorde genoemd zijn i.p.v. dat u zoekresultaten krijgt op basis van elke combinatie van de ingevoerde woorden. Het dwingt Google ook om hetgeen u intikt te gebruiken bij het zoeken. Zoekt u naar een zin uit een songtekst maar weet u een bepaald woord niet, dan kunt u dat vervangen door een asterisk (*).
8. Plussen en minnen
Soms wordt het lastig om naar iets te zoeken omdat een woord meerdere betekenissen heeft. Zo kan jaguar verwijzen naar een dier maar ook naar een automerk. Door een plus of min kunt u een woord toevoegen of uitsluiten. Helemaal waterdicht is het niet want jaguar -car levert toch nog altijd afbeeldingen/links naar het automerk op (daar wordt dan ook meer op gezocht en meer over geschreven).
9. Bioscoopje of terrasje vanavond?
Door naar “bioscoop” of “film” te zoeken, ziet u een overzichtje met films die in uw buurt draaien. Wilt u weten of u toch beter een terrasje kunt pakken, dan tikt u gewoon “weer” in om de weersvoorspelling voor uw locatie te bekijken.
10. Zoeken binnen een bepaalde website
Soms wilt u niet het hele internet doorzoeken maar alleen een enkele website. Maar wat nou als die website geen zoek-optie in de vorm van een zoekveld (bij pario onderaan de pagina)? Dan typt u gewoon de zoekterm, spatie, site:naamwebsite. Dus indien u informatie zoekt over afvallen maar dat alleen op de website van fitbewust.nl wilt zoeken dan moet u het volgende typen: “afvallen site:fitbewust.nl”
11. Zoek de overeenkomsten
Wanneer je naar een soortgelijke website zoekt (bijvoorbeeld tijdens een concurrentie-onderzoek) dan kunt u daarvoor de zoekterm ‘related’ gebruiken (‘gerelateerd’ leek niet te werken). In het bovenstaande voorbeeld gebruikte ik de filmwebsite Schokkend Nieuws en liet Google ook NU.nl zien omdat die waarschijnlijk over schokkende zaken bericht. Maar de rest van de links hadden wel echt met films te maken.
12. Google heeft overal de tijd voor
Wanneer u wilt weten hoe laat het elders is (andere tijdzones) dan typt u gewoon het woord “tijd” gevolgd door de naam van de stad.
13. Bestandje zoeken
Bent u op zoek naar specifieke informatie in een bepaald bestandformaat? In dat geval kunt u de zoekterm uitbreiden door er filetype:pdf achter te zetten (of welk bestandstype u ook zoekt). Gebruik “filetype” en niet “bestandstype” want dat levert niet het juiste resultaat op.
14. Symbolisch zoeken
Naast zoekwoorden kunt u ook tekens en symbolen gebruiken om uw zoekopdracht te verfijnen. We hebben al een aantal besproken zoals de plussen en minnen het het asterisk-symbool (*) maar er is meer mogelijk zoals het gebruik van een hashtag om naar trending topics te zoeken op internet (#durftevragen), een @-teken om accounts op social media te vinden. Door het gebruik van een euro-teken i.c.m. een product, zoekt u op dat product rond die prijs (“chromebook €300”).
15. Info over een website tonen
Door “info:” voor het webadres van een website te zetten in de zoekbalk van Google, vind je informatie over de betreffende website zoals te zien in de bovenstaande screenshot. U ziet daar ook een aantal opties die we eerder hebben besproken zoals gerelateerde websites en het zoeken binnen de website. Ook voor de Google Cache is een directe zoekterm mogelijk, het laat zich raden natuurlijk: “cache:webadres”. Dit is handig om na te gaan hoe Google uw website voor het laatst zag.